NAGYCSALÁDOSOK KIRÁNDULÁSA AZ ATOMERŐMŰBEN

A Nagycsaládosok Dunaszentgyörgyi Egyesülete a Paksi Atomerőmű Zrt. meghívására erőmű látogatáson vehetett részt 2014. június 25-én. Csoportunkat külön autóbusz vitte az erőműbe, ahol először az Atomenergetikai múzeumot nézhettük meg. Itt olyan érdekességeket láthattunk, mint az erőműhöz kapcsolódó régi reklámtárgyak, kitüntetések, újságok, ajándéktárgyak. Megtekinthettük az itt használt felszereléseket, műszereket, sugárvédelmi eszközöket. Elcsodálkoztunk a kezdetekben használt számítógépeken, mobiltelefonokon. Hihetetlen élmény volt azok között a berendezések között járni, közelebbről megnézni sőt kipróbálni azokat a berendezéseket, melyek nem is olyan régen még üzemeltek, ilyen volt például a régi sugárkapu. A galérián az atomenergiához kapcsolódó országos relikviák vannak vannak kiállítva.

A múzeum után a Látogatóközpontba vezetett az utunk. A bejáratnál világhírű magyar tudósok mellszobrai találhatók. Az épületbe lépve egy nagy akvárium látható az Atomerőmű makettjével. A kisebb gyerekeknek külön programot szerveztek színeztek, rajzoltak. A felnőttek és a nagyobb gyerekek alapos és érthető tájékoztatást kaptak a nukleáris energia titkairól. A tárlat néprajzi bemutatóval kezdődött, Paks múltját idézve fel. A gyerekek körében a legnagyobb sikert az “energia kerékpár” jelentette mely segítségével villamos energiát állítottak elő! Lenyűgöző, hatalmas interaktív táblák kalauzoltak bennünket a világ atomerőművei között. Megnézhettük a paksi erőmű működését valósághű makettek, táblázatok, modellek segítségével. Megismerkedhettünk a radioaktív hulladéktárolást és az erőmű bővítés előnyeit.

Ezután finom ebédet kaptunk, majd az üzemi terület látogatása következett ahová csak a felnőttek mehettek, a kisebbek ismét gyerekprogramon vettek részt. Mi megmásztuk a 11 emeletet, mely nem is volt akkora próbatétel, mint amitől tartottunk! Maga az üzemlátogatás fantasztikus volt! Üvegezett folyosón nézhettük meg a 2. blokk működő atomreaktorát. Ámultunk-bámultunk a hatalmas berendezések láttán, egészen eltörpül az ember mellettük. A látogatás végén mindenki ajándékot kapott és küldtünk haza szeretteinknek képeslapot. Mindent egybevetve nagyon érdekes és hasznos látogatáson vehettünk részt, amely mindannyiunkhoz közelebb hozta a titokzatos atomenergiát!

Köszönet érte a Paksi Atomerőmű Zrt-nek!

Volf Anikó

Megszakítás