Lista havi bontásban: június 2016

Limes menti települést tártak fel Dunaszentgyörgyön

Római kori település részleteit tárták fel szekszárdi régészek a közelmúltban Dunaszentgyörgyön.

 A Dömötör úti régészeti lelőhelyként nyilvántartott területen már 2011-ben is végeztek kisebb ásatásokat.

Ezek alapján sejteni lehetett, hogy a Duna egykori árterébe benyúló, magasparti rész több korszakban is lakott volt – mondta Ódor János Gábor, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója.

Ezúttal több mint 6000 négyzetméternyi területet tártak fel Czövek Attila régész vezetésével.

A lelőhelyről 128 objektum került felszínre, többek között egy késő rézkori, Baden-kultúrához köthető, egy késő bronzkori, a halomsíros kultúrához tartozó és egy késő vaskori – kelta kori – település nyomait tárták fel – tette hozzá.

A leletek kétharmada egy 3-4. századi, római kori településről származik.

Elsősorban nagyméretű vízelvezető árkok, keskenyebb, területhatároló árkok, tároló gödrök, gödörházak, sütőkemencék és három kút maradványai kerültek elő.

A gödrökben pénzérméket, kisebb bronztárgyakat – fibulákat, övcsatdarabokat -, egy sütőkemence égető terének aljáról kerámiaedények darabjait találták meg, ezek a tárgyak a település kormeghatározását segítik.

A lelőhelytől közvetlenül délre egy Limes menti őrtorony állt, amelyet felszíni kutatással és légi fotók segítségével már korábban sikerült azonosítani.

Egy 2008-as, a 6-os út melletti feltáráson pedig egy szintén a 3. század végéről, a 4. század elejéről származó, római kori temető került felszínre sírrablások miatt viszonylag szegényes leletanyaggal.

A római katonai védvonal Tolna megyei szakaszán a jelenlegi ismeretek szerint négy erőd állt: Dunakömlődnél Lussonium, Tolnánál Alta Ripa, Őcsény határában Alisca és Várdomb mellett Ad Statuas.

Az erődök között körülbelül öt kilométerenként épültek őrtornyok.

Feltételezhető, hogy a most feltárt területen az egyik ilyen őrtornyot kiszolgáló, polgári lakosságú település állhatott, amely mellett a hozzá tartozó temető helyezkedett el – mondta a múzeum igazgatója.

 (forrás: hirado.hu)

Cáfolat

Felröppent a hír Dunaszentgyörgyön és környékén, hogy megszűnik a Csapó Vilmos Általános Iskola felső tagozata.
Henczéné Borbás Márta igazgatónő kérdésünkre elmondta, hogy a hír alaptalan, a felső tagozat megszüntetése senki tervében nem szerepel.

Megszakítás