Lista havi bontásban: március 2014

Meghívó az 1848-as szabadságharc ünnepére.

marc15_honlapra

SZELEKTÁLJUNK ÉS ZSÁKOLJUNK

Szolgáltatási területén 30 településen vezeti be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét március 1-től az Alisca Terra Kft. Ezzel kapcsolatban tartottak március 3-án sajtótájékoztatót a dunaszentgyörgyi önkormányzat hivatalában.
Az eseményen az érintett települések polgármesterein kívül részt vett Hirt Ferenc országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP), Artim Andrásné, a társaság ügyvezető igazgatója, valamint Kozman György, az Aktív Energia Egyesület elnöke. Az újságírókon, érdeklődőkön kívül a helyi, Csapó Vilmos Általános Iskola tucatnyi alsó tagozatos tanulója is ott volt a tájékoztatón.
Hirt Ferenc köszöntőjét követően Artim Andrásné ismertette a társaság új programját. Említette, hogy jelentős törvényi változások történtek a hulladékgazdálkodás terén, és ez a lakókra is feladatot ró, hiszen minél nagyobb mennyiségben kell szelektíven gyűjteniük a hulladékot. A Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy ehhez lehetőséget biztosítson. Három éves hulladékgazdálkodási tervük a gyűjtés módját foglalja össze, és ez alapján, a magyarországi szolgáltatók közül az Alisca Terra Kft. kapta meg a legmagasabb minősítést.

szemeteszsak
Az ügyvezető igazgató részletesen beszélt a gyűjtés módjáról is, melyről szórólapokon tájékoztatják majd a 30 település lakosságát. A program a “Zsákolj te is!” szlogennel indul, és lényege, hogy a szolgáltató a jövőben házhoz megy a saját tárolóeszközben, zsákokban, kötegekben szelektíven gyűjtött hulladékért.

Dunaszentgyörgyön minden hónap első péntekén, a hulladékszállítás napján viszik majd el a műanyag hulladékot, a kötegelt papírt és zöldhulladékot. Ehhez nem kell a szolgáltató saját gyűjtőzsákja, otthoni zacskókba, szatyrokba is tehetik a szelektíven összegyűjtött hulladékot a lakók, és a szeméttárolójuk mellett kell elhelyezniük ezeket a szállítás napján reggel 8 óráig. A téves elképzelésekkel ellentétben a szállító autóba nem öntik össze a szelektív hulladékot, hiszen ezek a járművek osztott terűek, a gyűjtés szabályosan történik.
A szemét 72 %-a lehetne szelektíven gyűjthető a jelenlegi vegyes kommunális hulladékból. Táblázatban szemléltette a szakember, hogy a 2013-as évben Dunaszentgyörgyön 542 tonna kommunális vegyes hulladék keletkezett, melynek 10 %-a volt szelektív. Ezt az arányt lehetne 72 %-ra növelni, s ennyivel kevesebbet kellene a cikói lerakóba szállítani – ez költségmegtakarítást is eredményezne a legfontosabb, környezetvédelmi tényező mellett.
Tervezik, hogy a begyűjtött zöldhulladékból keletkező komposztot visszajuttatják a háztartásokba, ahol erre igény mutatkozik, lesznek üveg-, illetve negyedévente használtruha begyűjtő járatok is. Szerződést kötöttek a Máltai Szeretetszolgálattal, ahol a szolgáltató által szelektált, még használható ruhákat átveszik, illetve, helyi civil szervezetekkel is szeretnék felvenni a kapcsolatot, hogy a jó állapotú ruhák a rászorulókhoz juthassanak. Végül megjegyezte: sokféle lehetőséget kínálnak, szeretnék, ha a lakosok élnének is ezekkel.
Hencze Sándor, Dunaszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta: különösen örül a tájékoztatón megjelent gyerekeknek, hisz talán ők a legfogékonyabbak a környezettudatos magatartásra. Említette: a helyi vadásztársaság évente összegyűjti a falu környékén illegálisan lerakott szemetet, minden alkalommal legalább két pótkocsira való összegyűlik. Sokan panaszkodnak, hogy nincs is szemetük, miért fizessenek, ugyanakkor tele van a környék hulladékkal. Bízik benne, hogy az új rendszer bevezetésével ez az állapot is javul majd, de az emberek hozzáállásának is változnia kellene. Örül a havonkénti zöldhulladék-szállításnak, hisz azt is több dunaszentgyörgyi kérte, hogy ne csak évente kétszer adódjon erre lehetőség. Fontos “ránevelni” arra is a lakókat, hogy a hulladékot megfelelően gyűjtsék, a PET palackokat például nyomják össze.
Kozman György olimpikon, egyesületi elnök szólt arról, hogy a környezetvédelem gyerekkora óta élete része, az egyesületet 2010-ben hozta létre. Ő is kiemelte a lakosság partnerségének fontosságát, és ennek elengedhetetlen feltétele a tájékoztatás.
A rendezvény végén a jelen levő gyerekek kis ajándékokat kaptak az Alisca Terra Kft. jóvoltából.

imgup_97fe9452

Megszakítás