Lista havi bontásban: január 2013

Lencse doktor marad a háziorvos

Huzamosabb ideje rendezetlen volt a dunaszentgyörgyi háziorvos helyzete. Dr. Lencse Lászlónak, aki évtizedek óta a község orvosa volt, az utóbbi években többedszer hosszabbították már a szerződését, míg végül az elmúlt évben az önkormányzat úgy döntött, hogy hosszútávon szeretné megoldani az orvoskérdést, és a 70 éves szakember helyett fiatalabb orvost szeretne a településnek; ennek értelmében az ismét lejárt szerződést újból már nem hosszabbították meg.

A lakosság egy részének elégedetlenségi akcióit követően (melyekről az országos és helyi média is beszámolt 2012 tavaszán) végül az a képviselő-testületi döntés született, hogy dr. Lencse László helyettesként dolgozhat tovább a településen, amíg más orvos nem jelentkezik az önkormányzat által kiírt pályázatra. A pályázatok benyújtási határidejének lejártát követően egy jelentkezővel számolhatott Dunaszentgyörgy: a régi orvossal, dr. Lencse Lászlóval; az övé volt ugyanis az egyetlen pályázat.

A január 31-i képviselő-testületi ülés volt hivatott dönteni a háziorvosi praxis további sorsáról: vagy elfogadják dr. Lencse László pályázatát, vagy új pályázatot írnak ki (ez esetben viszont dr. Lencse már nem helyettesíthetett volna), vagy az Országos Alapellátási Központtal köt az önkormányzat szerződést, és ők biztosítják a községben az orvosi ellátást.

Végül a héttagú testület 6 igen és 1 tartózkodó szavazat mellett úgy döntött, hogy újabb öt évre dr. Lencse Lászlót bízza meg a háziorvosi feladatok ellátásával.

A Kézjegy 18. antológia bemutatója

kezjegy18_k

Húsz éve alakult a Tolnai Tollforgatók Klubja, amely immár 18. alkalommal jelentette meg a Kézjegy antológiát.

A kiadvány bemutatója január 11-én volt községünk könyvtárában. Wessely Gábor író és újságíró, az egyesület vezetője arról beszélt, hogy minden évben kiadnak egy-egy antológiát, támogatók segítségével. A Tolna megyei alkotók kötetét minden évben más illusztrálja, és általában 40 szerző műve jelenik meg benne. Szívesen látják a fiatal tollforgatókat is köreikben. A legújabb antológiát Acsádi Rozália és László-Kovács Gyula szerkesztette, mint ahogy teszik majd a soron következővel is. -Az egyetlen hely, ahol rendszeresen bemutatjuk az antológiát, az Dunaszentgyörgy, mert ide szívesen jövünk – jegyezte meg Wessely Gábor az egyesület vezetője. A szerzők (Fitt Ildikó, Decsi Kiss János, Acsádi Rozália László-Kovács Gyula, Sólya Veronika, Gyöngyösi Ferenc, Kosztolányi Péter) is bemutatkoztak a jelenlevőknek, valamint megemlékeztek a nemrégiben elhunyt tagjaikról.

A közönség soraiból Kulcsárné Kiss Csilla arra kérte a szerzőket, meséljenek munkásságukról. Kiss Ferencné, a könyvtár vezetője bemutatta Sebestyén Gáspárt, aki művészi szinten fest. Ő készítette a helyi katolikus templom részére a stáció képeket is. Végezetül kötetlen beszélgetést folytattak egymással az alkotók és olvasók, vendéglátás mellett.

Megszakítás