Tedd kezünk munkáját maradandóvá! – Hálaadó istentisztelet a ravatalozó felújításáért

A Dunaszentgyörgyi Református Egyházközség és Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata a református gyülekezeti házban megtartott istentisztelet keretében adott hálát a falu temetőjében álló ravatalozó felújításáért. Ezzel hivatalosan is átadták a nagyrészt pályázati forrásból megújult épületet.

Az ünnepélyes alkalmon Rácz József, a Dunaszentgyörgyi Református Egyházközség lelkipásztora, a Tolnai Református Egyházmegye esperese hirdetett igét, Máté evangéliumának 21. fejezetéből a 37-46. verséig tartó igeszakaszt, mely így kezdődik: Végül a fiát küldte el hozzájuk. Ezt gondolta magában: “A fiamat biztosan tisztelni fogják.”

A gyülekezet tagjai a hálaadás jegyében köszönetet mondtak az Úr támogatásért, mindazért, amijük van, amit az Úrnak köszönhetnek.

Az igehirdetés után a lelkipásztor megáldotta a gyülekezet tagjait, s így szólt: “A kegyelem legyen mindazokkal, akik el nem múló szeretettel szeretik a mi Urunkat, Jézus Krisztust!”

Ezután köszöntötte a jelenlévő, meghívott vendégeket: Süli Jánost, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli minisztert, Orbán Attilát, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökét, Kováts Balázst, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány képviselőjét és Kirnyákné Balogh Máriát, Dunaszentgyörgy Község polgármesterét.

Kiemelte, hogy a ravatalozót érintő felújítás kezdeményezése a település korábbi polgármestere, Hencze Sándor nevéhez fűződik, ahogyan a pályázat benyújtása is. A kivitelezéshez kapcsolódó munkák koordinátora azonban már Kirnyákné Balogh Mária jelenlegi polgármester volt.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke értékelte az elvégzett munkát és a Zsoltárok könyvéből a 90. zsoltár sorait idézte: “… Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata! Kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezeink munkáját tedd maradandóvá!”

Örömét fejezi ki a tekintetben is, amikor szép ravatalozót tudnak építeni vagy felújítani a települések, hiszen, ahogy mondta: “Eltelnek napjaink, elszállnak az éveink. Az embereket nemcsak életükben, hanem még az elmúlásukban is tiszteletben kell tartani és méltósággal kell elkísérni őket az örökkévalóságba!”

Éppen ezt hangsúlyozta Dunaszentgyörgy polgármestere is köszönetnyilvánítása során, mert esetünkben éppen a falu közepén helyezkedik el a temető, mely akkor lehet csak méltó nyugvóhelye szeretteinknek, ha rendezett képet mutat és minden szempontból megfelelő állapotban van. Kirnyákné Balogh Mária a ravatalozó épület felújításáért tett fáradozását úgy Hencze Sándor polgármesternek, mint a korábbi Képviselő-testületnek valamint a pályázati forrást biztosító alapítványnak, a Dunaszentgyörgyi Református Egyházközségnek és a kivitelezőnek is megköszönte.

Majd e gondolattal zárta szavait:

“A halottakról nem szabad megfeledkezni, különben olyan, mintha másodszor is hagynánk őket meghalni.”

(Christelle Dabos)
Dunaszentgyörgy, 2022. március 20.

Dr. Gyöngyösi Petra

Fotó: Sólya Veronika

FB_IMG_1647807840957FB_IMG_1647807845919FB_IMG_1647807863375FB_IMG_1647807866337FB_IMG_1647807856378

Megszakítás