Ünnepi beszéd március 15-én Gelence testvértelepülésünkön

“Magyar történet múzsája,
Vésőd soká nyúgodott.
Vedd föl azt s örök tábládra
Vésd föl ezt a nagy napot!” – Petőfi Sándor: 15-dik március, 1848 (részlet)

Ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. ’48 tavaszán forradalmi hullám söpört végig Európán, Párizs után Bécs, majd Pest következett. Március 15-én Petőfi és a pilvaxos ifjak mozgósították az egyetemistákat. Felolvasták a 12 pontot, melyet a Nemzeti dallal együtt a Landerer nyomdában ki is nyomtattak. Ezek voltak a magyar sajtó első szabad termékei. Véget vetettek a cenzúrának és az áprilisi törvények között kihírdették a sajtószabadságot!

„Egyenlőség, szabadság, testvériség!” lett Petőfi, Jókai, Vasváry és a többi lelkes ifjú jelmondata. A Nemzeti Múzeum kertjében délután megtartott nagygyűlésre immáron tízezresre duzzadt a tömeg, amely ezt követően a Városházára, majd Budára vonult, ahol a Helytartótanács életbe léptette a 12 pontban foglalt követeléseket. Kiszabadították börtönéből Táncsics Mihályt, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színház a Bánk Bánt tűzte műsorára, így ünnepelték a forradalom győzelmét.
Március 15-ét a rendszerváltozás után a magyar országgyűlés nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé, amelyet a 2012. évi Alaptörvény is megerősített.

Tisztelt Gelenceiek!
Polgármester úr, Szenátor úr, Plébános úr!
Odahaza Tisztelt Dunaszentgyörgyiek!
Kedves Magyar Testvéreink!

Ezen a napon, végre újra, együtt tudunk ünnepelni! Ma minden magyar, éljen is bárhol a világon, ünnepel. Az anyaországban és külhonban, a magyar szívek együtt dobbannak, azok a szívek, melyek fölé nemzeti lobogónkat – s vele az erőt, a bátorságot és a reményt – jelképező piros, fehér, zöld színű kokárdát kitűztük. S miközben fejét hajtunk hőseink előtt, akik ki mertek állni magukért és a szabadság eszméjéért, akik nem féltek szembenézni az elnyomással, a császári önkényuralommal, olyan példát mutattak nekünk, ami ma, a forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján is sziklaszilárdan bennünk él. S e példát gyermekeink szívében is el kell hintenünk, hiszen bennük van minden reményünk, bennük van a jövő! Legyen ma nekünk is jelszavunk a testvériség, gondoljunk felelősséggel egymásra!
Európa ma is súlyos gondokkal küzd, hiszen mindamellett, hogy két éve már, hogy egy világméretű járvánnyal kell harcot vívnunk, a szomszédunkban fegyverek ropognak és háború dúl.
Kitartásunkra, összefogásunkra, a józan eszünkbe még talán soha nem volt ennyire szükség, mint most.
Kedves Ünneplők!
Hálás szívvel köszönöm meg a Dunaszentgyörgyiek nevében is, hogy ma itt lehetünk közöttetek!
Nekünk Ti hazaszeretetből, emberségből élén járó példát mutattok, melyre kizárólag egy válaszunk lehet: mindent, ami csak rajtunk múlik, megteszünk azért, hogy együttműködésünk fennmaradjon és erőteljesebbé, és részünkről is sokkal színvonalasabbá váljon.
Szép ünnepet, békés megemlékezést kívánunk Mindenkinek!

Gelence, 2022. március 15.
Dr. Gyöngyösi Petra
önkormányzati képviselő, Dunaszentgyörgy

Megszakítás