Az augusztusi testületi gyűlésről

A lejárt határidejű határozati javaslatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadását követően a szeptember 27-re tervezett szüreti nap költségeiről tárgyalt a képviselő-testület augusztus 21-i ülésén.
Hencze Sándor polgármester elmondta, hogy az EU-s pályázat nem nyert, sajnos Tornyos, és Nieste nem regisztrált a szükséges internetes felületen. A határozati javaslatban szereplő összeg vonatkozásában csak azzal nem számolt, ha nem lesz elég szállásadó, és kell fizetni szállást. A fellépők tekintetében a pénzügyi bizottság előtt is kikristályosodott javaslat az, hogy Király Viktort, és Nótár Maryt hívják meg, ha pedig nem tudnak eljönni, előbbi helyett Radics Gigit, utóbbi helyett Márió a harmonikást. (Mint utóbb kiderült: a sztárvendég Kozsó és Baricz Gergő lesz – a szerk.)
Szabóné Oláh Gyöngyi képviselő Szabó Leslie-t is figyelembe ajánlja.
Gödör József képviselő azt javasolta, hogy tegyenek ki testvértelepülési táblákat, Bonyhádon készítenek ilyet.
Végül a testület úgy döntött, hogy a szeptember 26-27-28-án megrendezésre kerülő szüreti napok költségeinek fedezetére 2.000.000 forintot biztosít a költségvetéséből.
Gödör József képviselő javaslatát is elfogadták, melynek értelmében 4 darab táblát helyeznek el a Faluháznál a testvértelepülések, és Dunaszentgyörgy címerével.
Ezt követően úgy határoztak, hogy a közalkalmazotti létszámot egy fővel bővítik, az ehhez szükséges forrásokat a költségvetéséből biztosítják.
Döntöttek a József Attila utcai 955/2 hrsz.-ú ingatlan 700.000 Ft. értékben történő megvásárlásáról. Záportározót alakítanak majd ki itt.
Járda és útburkolatok felújítását tárgyalták az 5. napirendi pontban.
A polgármester elmondta, hogy valamennyi beruházás belefér az idei költségvetésbe, és az összérték nettó 15 millió forint alatt van. A beruházás keretében elkészülhetne még zúzott kőből a Temető utcát a Vörösmarty utca szilárd burkolatával összekötő szakasz, ez 500.000.-Ft-os többletkiadást jelentene.
A képviselők elfogadták a KÉSZ Kft. előterjesztett kivitelezési árajánlatát, és megbízták a céget az abban szereplő munkák elvégzésével.
Döntöttek a 0133/280 hrsz.-ú külterületi ingatlan (szántó) Debreczeni Sándor helyi gazdálkodónak történő eladásáról.
Módosították a tolnai szennyvíztisztító telep megvalósítására létrehozott önkormányzati társulás megállapodását, majd az egyebek napirendi pontokat tárgyalták.
Hencze Sándor kérte a kérdéseket, véleményeket Badics Benő nevének a világháborús emlékművön történő feltüntetésével kapcsolatban. A kérelmezők tudtak a dunaszentgyörgyi emlékmű készítéséről, de az elhunytnak volt Nagyváradon emlékműve, amit viszont most már nem tudnak látogatni. A polgármester azt javasolta, hogy másokhoz hasonlóan, ha a munkálat díját megfizetik a kérelmezők, kerüljön fel az emlékműre Badics Benő neve.

Határoztak arról is, hogy támogatják pályázat benyújtását a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2014. évi II. fordulós pályázatára, melynek célja az önkormányzat tulajdonában lévő konyha épületének energetikai racionalizálása: melegvíz-ellátásának korszerűsítése.
A beruházás teljes költsége összesen 2.703.873 Ft (az összeg az áfát tartalmazza). A projekt elszámolható összköltsége: bruttó 2.703.873.-Ft., 95%-os támogatási intenzitás esetén az önrész bruttó 135.194.-Ft.
A képviselő-testület a beruházás megvalósításához szükséges 135.194.-Ft önrészt a 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014 (II.18.) önkormányzati rendelete felhalmozási kiadások fedezete terhére biztosítja, és felhatalmazta a polgármestert a pályázat benyújtására.
A polgármester tájékoztatta a képviselőket arról a felmerülő a kérdésről: a szüreti napi rendezvényen szedjen-e az önkormányzat helypénzt? Az a pénzügyi bizottság véleménye: mivel az önkormányzat által meghívott – komoly – iparművesek jönnek, ne legyen helypénz. Ezt javasolja a maga részéről is. A javaslattal a testület egyetértett.
A továbbiakban azt a tájékoztatást kapták a képviselők, hogy megvásárolható az önkormányzat által az atomerőműtől bérelt Opel gépjármű. 400.000-500.000.-Ft-ért vásárolná meg az önkormányzat, a jelenlegi ára is ennek megfelelő, 471.000.-Ft. Most volt az autó szervizelve, műszakiztatva.
A képviselők úgy döntöttek, hogy 471.000 Ft-ért megvásárolják az eddig bérelt Opelt.
Hencze Sándor elmondta, hogy a víziközmű-szolgáltató Dunaág Kft. nem szolgáltathat, átmenetileg azonban köteles biztosítani az ellátást, addig, amíg a kijelölt szolgáltató, azaz a Mezőföldvíz Kft. nem veszi át a szolgáltatást. Erre 120 napjuk van. A Dunaág Kft. egyik tulajdonosa, az Aquainvest viszont 11-12 millió forintot követel az önkormányzatoktól, azt az összeget, amit a Dunaág Kft. fizetett az önkormányzatoknak az üzemeltetési szerződések megkötésekor. Az önkormányzatok ügyvédje, dr. Glósz Gábor szerint nem kell fizetni, de a gyors elválás érdekében dönthetnek az önkormányzatok úgy, hogy megegyeznek. A polgármesterek számítása szerint bő 5 millió forintról lehet csak szó. A kérdés, hogy fizessen-e az önkormányzat, és ha igen, mennyit? Az Aquainvest ügyvezetője, Gesztesi László azzal fenyegetőzik, hogy azon lesz, minél nehezebben menjen az átadás.
Szabóné Oláh Gyöngyi az iránt érdeklődött, hogyan állnak a fejlesztések. Hencze Sándor válasza szerint időarányosan megtörténtek. A teljes csőcsere 2 milliárd forintba kerülne. Véleménye szerint 1,8 millió forintot fizessen meg az önkormányzat a mielőbbi átadás érdekében, de többet ne.
Széperdei Csaba képviselő tájékoztatta a képviselőket a pénzügyi bizottság véleményéről, mely szerint ne fizessenek; a polgármester álláspontja: fontos érdek a mielőbbi átadás-átvétel.
Hencze Sándor végül szavazásra kérte a képviselőket: egyetértenek-e azzal a javaslattal, hogy „Dunaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a víziközmű szolgáltató-váltás kapcsán 1.881.600.-Ft-ot megfizet a Dunaág Kft. részére.”? A testület 3 igen, 2 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a javaslatot.
Ezt követően Dr. Nagy Attila jegyző ismertette a Helyi Választási Bizottság tagjaira tett javaslatát, majd a testület határozott a tagok és póttagok személyéről. Ennek értelmében a tagok: Monos Sándorné, Fotyékné Frast Margit, Horváthné Dömötör Ágota, póttagok: 1. Kulcsárné Kiss Csilla, 2. Algács-Papp Ágnes
Több napirendi pont nem lévén a polgármester megköszönte a képviselők munkáját és bezárta az ülést.

Megszakítás