Duna Összeköt térség: Ajándék az élethez

duna_valogatott-30022_kicsi
A vidék érték, csak fel kell ismerni és hinni benne. Aki büszke arra ahol él, hitelesen tudja képviselni azt. Ám –mint a Duna Összeköt közösség tagjai vallják – egyedül nem, csak összefogással lehet igazi sikereket elérni.

Erdők és mezők, falvak, házak emberek, mesterségek, igaz értékek. Mint apró színes gyöngyök a nyaklánchoz úgy illeszkedik a Duna két partjához huszonegy település. Itt született Illyés, erre járt Petőfi, kóstolták a vidék zamatos borait, finom pálinkáit, és Lázár Ervin csodás meséit e tájak ihlették meg.” Így ír a huszonegy település alkotta Duna Összeköt térségről az Ajándék az élethez című, e térséget bemutató prospektus. Nem csoda, ha valaki az igényes kiadványt kézbe véve túrabot és kényelmes cipő után kap. Éppen ez volna a cél, illetve még előbb az, hogy maguk a térségben élők is felismerjék a körülöttük lévő értékeket, még ha nem is hatalmas dolgokról van szó.

A vidékfejlesztés terén az alapokat a holland Pride Program jelentette – idézte fel Kuti Imréné, a Duna Összeköt Egyesület elnöke. A paksi és kiskőrösi térség volt a szerencsés kiválasztott, s kapott rendkívül sok szakmai segítséget, amit felhasználtak amikor – immár a Leader keretében – hozzáfogtak Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kidolgozásához.  A helyzetfelmérés után felvázolták a jövőképet. A stratégiában foglaltak nincsenek kőbe vésve, minden évben aktualizálják, a változó körülményekhez igazítják. Ezt alapul véve igyekezett az egyesület fejlesztéseket ösztönözni. – Jó érzés végig menni a 21 településen, szemmel látható az eredmény – foglalta össze Kuti Imréné, aki szerint sok esetben az ott élők rá sem gondolnak, hogy milyen értékeik vannak. – A bikácsiak sem úgy mennek el az árvalányhaj mező mellett, hogy az jár a fejükben, hogy ez micsoda kuriózum – hozott példát. – Az egyesület által elkészített, Ajándék az élethez című kiadvány is tükrözi, hogy milyen sok fejlesztés történt, milyen sok érték van, amiért érdemes eljönni hozzánk – hangsúlyozta.

A Duna Összeköt közösséget huszonegy település alkotja. Azért fogtak össze, hogy kiaknázzák a vidékfejlesztési programokban rejlő lehetőségeket, pályázati forrásokhoz jussanak, megőrizzék, fejlesszék értékeiket. A történetileg, közigazgatásilag egymásra utalt paksi járásbeli települések nem érték el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban előírt lakosságszámot.

Nyolc Bács-Kiskun megyei, ottani Leader közösségekből kimarad településben találtak partnerre. A tét 1.2 milliárd forint volt, amit a Leader alapelv alapján helyben született ötletekre alapozva, pályázatok útján nyerhettek el. Fejlesztések, köztük turisztikai vonatkozású beruházások, sora valósult meg ebből a pénzből, de – ahogy Mérei Melinda az egyesület munkacsoportjának vezetője mondja – ez még kevés. Fontos, hogy a térségben élők ismerjék fel saját értékeiket, higgyenek azokban, akkor tudják hitelesen kínálni, megmutatni másoknak. Ennek gyakorlatban működő példáját minap egy Ausztriában tett tanulmányúton tapasztalhatták meg a vidékfejlesztésben dolgozók. Mérei Melinda kiemelte, hogy a másik fontos tanulsága volt ennek a látogatásnak, hogy összefogás nélkül legfeljebb részeredményeket lehet elérni. Az együttes fellépés már megvalósult példája az egyesület által koordinált és pályázati forrásból finanszírozott marketing munka, aminek az a célja, hogy az egységes arculat megteremtésével, közös megjelenéssel tudatosítsák a helyben élőkben és a vendégségbe érkezőkkel, hogy a térségben sok olyan apró érték van, ami egyenként is, de együtt még inkább „Ajándék az élethez”.

Felfedezésre váró természeti értékkel, épített örökséggel, megismerésre érdemes hagyományokkal, tradicionális ételekkel, italokkal, őszinte vendégszeretettel fogadják a látogatókat a Duna Összeköt térség huszonegy települése Dunán innen és Dunán túl. Megannyi érték, amelyek feledhetetlen élményekkel ajándékozzák meg az ott élőket, a látogatókat.

Huszonegy település az Alsó-Duna mentén: nyolc az alföldi, tizenhárom a dunántúli oldalon – ez a Duna Összeköt térség. A paksi járás községei és északi bástyája, Dunaföldvár, Tolna megye és a dél-dunántúli régió észak-keleti sarkában, a Dél-Mezőföldön és a Tolnai-hegyhát keleti részén fekszenek. A kalocsai kistérség nyolc faluja Bács-Kiskun megye nyugati részén, kisebb-nagyobb távolságra a folyótól, a Duna mentén sorakozik. A Duna természetes, de nem áthághatatlan határa a két térségnek, amelyek között nemcsak a dunaföldvári híd, a paks–géderlaki és gerjen–kalocsai komp jelent kapcsolatot. A települések felismerték: közösen többre képesek.

A Duna Összeköt térség tiszta, hívogató természeti környezettel, olyan felfedezésre váró természeti szépségekkel büszkélkedhet, mint például Európa legnagyobb összefüggő árvalányhajmezője, vagy a dunaszentgyörgyi kertek alatt meghúzódó, természetvédelmi területté nyilvánított láperdő, a Brinyó. Gondozott szőlőültetvények, hagyományos pincesorok hívogatják a vendéget. A természeti látnivalók mellett a térség művészeti, helytörténeti, néprajzi értékei is megismerésre méltók. Régi kastélyok, kúriák, tájházak, falumúzeumok, templomok látványában és a bennük rejtőzködő megannyi emlékben gyönyörködhet az érdeklődő látogató, akire kellemes túrák, kirándulások, horgász- és vadászélmények várnak.

Illyés, Petőfi, Lázár Ervin merített ihletet e vidék hangulatából, emléküket méltó módon őrzik az utódok. Annak érdekében, hogy ne merüljön feledésbe a múlt, felkutattak és életre keltettek olyan történeteket, mint a fekete kötény és a Bagó-hegyi boszorkány legendája. Számos, ma már széles körben ismert rendezvény honosodott meg, népzenei és néptánc programok, gasztronómiai fesztiválok. Az itt élők nem felejtették el teljesen őseik tudományát sem. Népi kismesterek, kézművesek dolgoznak a településeken, fazekasok, gyöngyfűzők, festők, fafaragók, játék-, hangszer- és gyertyakészítők, bőrdíszművesek kezük munkájával dicsérik szülőföldjüket. Mivel sem kirándulni, sem szórakozni nem lehet kellemesen száraz torokkal és korgó gyomorral, érdemes elmerülni a gasztronómiai élvezetekben, megkóstolni a hagyományos ételeket, italokat. Kalocsa környéke híres paprikatermelő vidék, a fokhagymatermesztésnek is nagy a hagyománya. Kiváló halételeket készítenek a Duna-parti településeken, s persze nem számít ritkaságnak a tradicionális falusi disznótor sem, ahol kolbász-hurka, töltött káposzta kerül az asztalokra. Ezen a barátságos vidéken mindezen túl remek pálinkák, ízes, zamatos borok is készülnek, amelyek megismertetéséhez, megbecsüléséhez számos program kötődik.

A Duna Összeköt Helyi Közösség egy egyesületet hozott létre, amely a pályázati munkát, vidékfejlesztési programokat koordinálja. A györkönyi székhelyű Duna Összeköt Egyesület maga is pályázott annak érdekében, hogy a tagtelepüléseket, azok értékeit megismertesse. Ajándék az élethez címmel jelent meg igényes kiadványuk és elkészült egy film is, amelyben az ismert rádiós személyiség, Rákóczi Feri népszerűsíti a térséget. A filmet paksi szakemberek készítették: Babai István, Kövi Gergő, Vida Tünde.

A térséghez tartozó települések Paks és Kalocsa környékén:

Bátya, Bikács, Bölcske, Drágszél, Dunaföldvár, Dunaszentbenedek, Dunaszentgyörgy, Foktő, Géderlak, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Miske, Nagydorog, Németkér, Ordas, Pálfa,  Pusztahencse, Sárszentlőrinc, Uszód

Új információk, filmek, cikkek a kampány ideje alatt itt elérhetők:
https://www.facebook.com/duna.osszekot

Megszakítás