Kommüniké

Tóth Ferenc kormánymegbízott október 11-én Döbrököz, Gyulaj Pálfa és Őcsény községek önkormányzati vezetőivel írta alá a járási hivatal létrehozására vonatkozó megállapodást a Tolna Megyei Kormányhivatalban. Az önkormányzatokkal folytatott egyeztetések megyénkben sikeresen lezárultak.

Mint ismeretes a megyei kormányhivataloknak 2012. október 31-ig kell megállapodniuk a települési önkormányzatokkal a járási hivatalok létrehozásához szükséges humán és infrastrukturális feltételekről. Az országban másodikként, Tolna megyében pedig elsőként október 2-án Bonyhádon írták alá a megállapodást.

Országszerte 175 járási és 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a kormányhivatalok kirendeltségeként 2013. január 1-jétől. A járási hivatalok az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget az állampolgároknak, és ezzel jelentős terhet vesznek le az önkormányzatok, a jegyzők válláról. A járási hivatalhoz kerülnek az okmányirodák , egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, köznevelési feladatok, menedékjog, egyes építésigazgatási feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, egyes kommunális, állategészségügyi, vízügyi hatáskörök, a helyi védelmi bizottságok vezetése. A szabálysértési feladatok már 2012. április 15-től a kormányhivatalokhoz kerültek.

A jegyzőktől nagyszámban átvett feladatokkal a járási hivatalok átveszik azokat a közszolgálati tisztviselőket, akik jelenleg ezeket az államigazgatási feladatokat eddig a polgármesteri hivatalokban végezték, garantálva számukra az eddigi bérüket. A járási hivatalok megalakulását követően, következő lépés a kormányablakok számának bővítése lesz, a jelenlegi 29-ről 300-ra. Azaz megsokszorozódik országszerte az ügyfélszolgálatok száma, és az ott elintézhető ügyek száma is nőni fog. A megszaporodott feladatokkal párhuzamosan megkezdődött a felkészült és az ügyfélszolgálati munkára rátermett tisztviselők toborzása és kiválasztása.

Szekszárd, 2012. október 11.

                                             Tisztelettel:
                                                                      Réger Balázs sk.
                                                                kabinetvezető-sajtófőnök

Megszakítás